Erişilebilirlik Menüsü

Ekran Okuyucu

Seçili Alan Okuyucu

Bağlantı Vurgula İkonu

Bağlantı Vurgula

Metni Büyüt İkonu

Büyük Metin

Metni Sola Hizala

İmleç

Okuma Kılavuzu

Okuma Maskesi

Disleksi Dostu

Kontrast

Solgunlaştırma

Düşük Doygunluk

Yüksek Doygunluk

50 milyon TL tasarruf eden Adalet Bakanlığı varken Türkiye ....
01.10.2012

50 milyon TL tasarruf eden Adalet Bakanlığı varken Türkiye hala paralarını lisans ücretlerine saçıyor
( BT Gündem 01 Ekim 2012 - 07:15:00 )

BT Dünyası

 

Adalet BakanlığıAçık Kaynak Kodlu yazılım ile 50 milyon tasarruf etti ama Türkiye kamu kaynağını etkin kullanmak yerine milyonlarca dolarını lisans ücretlerine harcıyor

Kalkınma Bakanlığı Bilgi Toplumu Dairesi tarafından hazırlanan “Kamuda Açık Kaynak Kodlu Yazılım Kullanımı Çalışma Raporu” yayımlandı. Raporda, dayandığı temel ekonomik dinamiklerle açık kaynak kodlu yazılım (AKKY) modeli tanıtılıyor, AKKY modelini politika seviyesinde benimsemiş olan ülke örnekleri değerlendiriliyor, Türkiye’de açık kaynak kodlu yazılım konusunda ne tür çalışmaların var olduğuna değinilmekte ve modelinin kamuda yaygınlaşmasına ilişkin politikaların geliştirilmesinde dikkat edilmesi gereken hususlar üzerinde duruluyor.

Kamuya ağır eleştiri

Rapor özellikle Kalkınma Bakanlığı'nın yayınladığı rapor kamu kuruluşları bünyesindeki Bilgi İşlem Birimleri’nin (BİB) bu yeni yazılım modelinin artı ve eksi yönlerini münferit çabalarla keşfetmek zorunda kalmaları, kamu kaynaklarının etkin kullanılması prensibiyle bağdaşmadığına dikkat çekiyor.

Raporda internet tarayıcı programları arasında açık kaynak kodu ile geliştirilmiş olan Mozilla Firefox ve Google Chrome'un dünya çapında hızla yükseldiğine de yer veriliyor. 2011 yılında bu işletim sistemlerinin dünya çapında yüzde 70, web sunucusu yazılımlarının yüzde 66 pazar payına ulaştığı da dikkat çekilen noktalar arasında.

Türkiye'de ise çoğu kamu kurum ve kuruluşu Microsoft'un sunduğu sunucu işletim sistemleri ve web sunucuları ile vatandaşa hizmet vermeye çalışıyor. Microsoft ürünleri kullanarak her yıl lisans ücreti ödeyen kurumlar arasında Başbakanlık, Milli Eğitim Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik kurumu web siteleri sayılabilir.

Adalet Bakanlığı 50 milyon TL tasarruf etti

2007 yılından itibaren açık kaynak kodlu ofis yazılımı kulllanan 50 bin kullanıcılı Adalet Bakanlığı'nın şimdiye kadar 50 milyon TL tasarrufta bulunduğu varsayılıyor. E-posta sunucuları için de geleneksel yazılım çözümleri üzerinden teklif alan kurum 1,5 -2 milyon dolar arasındaki teklifleri pahalı bularak yine açık kaynak kodlu bir sisteme geçerek yine tasarruf sağladı. Mille Savunma Bakanlığı da kullandığı açık kaynak kodlu sistemlerle şimdiye kadar yazılım lisans ücretlerinden 2 milyon TL tasarruf sağlamış durumda.

Malezya'da her kurum kullanıyor

Geçtiğimiz günlerde Türkiye'nin siyasi yönetim şekli için Malezya örneği gösterilirken Malezya'nın milyonlarca dolar tasarruf ettiği Açık Kaynak Kod"lu yazılım atağı ise kimsenin dikkatini çekmemişti. Raporda bu ülkedeki model ile ilgili örneğe de yer veriliyor.
2004 yılında yayınlanan "Malezya Kamu Sektörü Açık Kaynak Kodlu Yazılım Programı"40 ile konuya ilişkin çalışmaların üç aşamalı olarak gerçekleşmesi planlanmış ve 724 kamu kurum ve kuruluşunun bulunduğu Malezya’da 2007 yılında 163 kurum AKKY’leri kullanmaya başlamış. Bu sayı 2008 yılında 354’e ve 2009 yılı Haziran ayında 521’e yükselmiş. 2010 yılında AKKY’leri kullanan kurumların oranı yüzde 97’ye çıkmışr. AKKY’ye geçiş konusunda bir başarı hikâyesi olarak örnek verilen MalezyaHükümeti, tümüyle AKKY yanlısı bir politika izleyerek lisans giderlerinde yüzde 80, geliştirme ve danışmanlık çalışmalarında yüzde 58, yazılım destek hizmetlerinde yüzde 7 olmak üzere toplamda yaklaşık yüzde 30 tasarruf sağladı. Eylem planı sonuçlarına göre işletim sistemlerinin yüzde 42’si ile web uygulama sunucularının yüzde 51’inin AKKY’lere dönüştürüldüğüne dikkat çekiliyor.

Bilgi Toplumu Dairesi tarafından hazırlanan RAPOR'a erişmek için TIKLAYIN.

Hukukun üstünlüğünü esas alan, gecikmeyen ve öngörülebilir bir adalet sistemi. (Vizyon, Adalet Bakanlığı Stratejik Planı)

Sitemizi Bugün : 9627 - Toplam : 17441208 kişi ziyaret etmiştir. © 2020